LAD MIG BEHOLDE MENANDER

Alkiphron, hetærebrev 2
Glykera er bange for at miste sin elsker, digteren Menander, fordi han vil tage en tur til Korinth, hvor den dejlige Bacchis bor.

Menander har sagt til Glykera, at han vil tage til sportslegene ved Isthmen og i den forbindelse også besøge havnebyen Korinth, som var kendt for sin mange Afroditehelligdomme og udbredte prostitution. Glykera er sikker på, at han dér vil opsøge den dejlige hetære Bacchis, og derfor skriver hun til Bacchis for at sikre sig, at hun vil lade ham vende tilbage.

Brevet er et af tre breve under temaet Glykera og Menander

Fra Glykera til Bacchis
Min Menander har besluttet at tage til Korinth1 for at overvære de isthmiske lege2. Det er jeg ikke så glad for. For du ved, hvordan det er at undvære en elsker som ham – selv i kort tid. Men det var umuligt at få ham fra det, da han ikke plejer at tage væk fra byen ret tit. Jeg ved ikke, om jeg tør sende ham hen til dig, nu hvor han besøger Korinth, men heller ikke, om jeg kan komme uden om det, da han selv er opsat på at blive forkælet af dig – og jeg regner med, at det også vil bringe mig lidt påskønnelse fra hans side. Jeg ved jo, at vi to er venner og har tillid til hinanden, men jeg er alligevel bekymret, allerkæreste, ikke så meget på grund af dig – for din karakter er mere hæderlig end dit erhverv – som på grund ham. Han er nemlig ualmindeligt lidenskabelig, og ikke engang den sureste moralist ville kunne holde fingrene fra Bacchis. Men at forestille sig, at han har planlagt rejsen lige så meget for at træffe dig som for legenes skyld, det tror jeg aldeles ikke på.

Måske beskylder du mig for at se problemer, som ikke er der. Men, allerkæreste, du må bære over med min hetære-jalousi. For mig vil det ikke være nogen bagatel at miste Menander som elsker. Og hvis der ovenikøbet kommer en kurre på tråden imellem os, eller vi kommer op at skændes, vil jeg helt sikkert blive gjort til grin på scenen af en ’Chremes’ eller en ’Pheidylos’.3 Men hvis han kommer tilbage til mig, som den han var, da han tog afsted, vil jeg være dig meget taknemmelig.

Ha det godt

Rekonstruktionstegning af Aphrodites store tempel på Akrokorinth, som efter sigende havde knyttet mere end 1000 prostituerede til sig.
AFRODITES TEMPEL PÅ AKROKORINTH – som det måske så ud.
  1. Byen Korinth ligger på landtangen Isthmen, som forbinder halvøen Peloponnes med fastlandet. Det var en af oldtidens store havnebyer og den var kendt – eller berygtet – for sin prostitution. Afrodite var byens skytsgud, og man fortæller, at der var knyttet mere end 1000 prostituerede til Afroditetemplet på byens Akropolis. 
  2. Sportslege, som blev afholdt hvert andet år på landtangen Isthmen ved Korinth.
  3. Chremes og Pheidylos er faste typer i den nye komedie. Glykera er bekymret for, om Menander kunne finde på at gøre hende offentligt til grin i et af sine stykker. Der optræder rent faktisk en person ved navn Glykera i Menanders komedie Pigen som fik sit hår klippet.