KRITIK AF ELSKERENS KONE

Alkiphron, hetærebrev 12
Hetæren Leaina er jaloux på sin elskers hustru, som er oversminket, har kunstigt hår, kæmpestore fødder og dårlig ånde.

Navnet på afsenderen Leaina er et typisk hetærenavn, men er også navnet var en af de kendte hetærer, som blandt sine elskere havde den store feltherre Demetrios Poliorketes, ’Bybelejreren’. Tilsyneladende har hendes elsker Philodemos besluttet at prioritere – dvs. bruge penge på – sin hustru frem for sin hetære, og derfor er der meget på spil for Leaina: prestige, penge – og såret forfængelighed.
Sidste del af brevet mangler

Brevet er et af 7 breve under temaet Forretning eller følelser

Fra Leaina til Philodemos
Jeg så din unge brud ved mysteriefesten1 i en smuk sommerlig klædning. Ved Afrodite, jeg har ondt af dig, din stakkel, for hvilke lidelser må du ikke udstå ved at sove sammen med den skildpadde. Og hendes hud! Kvindemennesket er jo rød over det hele! De flotte lange krøller, som falder omkring din hustrus hals, matcher slet ikke hendes eget hår. Og som hun da har plastret sig til med hvid sminke. Og så kritiserer de os hetærer, fordi vi sminker os! Til gengæld havde hun en stor kæde på. Ja, hun fortjener virkelig at leve sit liv i lænke – bare ikke en af guld, når hendes ansigt er hvidt som et spøgelse. Og fødderne! Store, brede og uharmoniske. Puh ha! Tænk engang at omfavne hende nøgen! Jeg tror også, hun har dårlig ånde. Mægtige Nemesis, jeg ville hellere sove med en skrubtudse! …

Hetære, der binder sin sandal. Attisk vasemaleri, 510-500 f.Kr. Louvre

  1. Måske de eleusinske mysterier, som blev afholdt i Eleusis hvert år i det tidlige efterår for at fejre frugtbarhedsgudinderne Demeter og Persephone/Kore.