10. DEN SVIGTEDE HETÆRE

Alkiphron, hetærebrev 10
Myrrhine er blevet svigtet, og det rammer både hendes selvfølelse og hendes levebrød. Hun vil have sin elsker tilbage for enhver pris.

Myrrhine er blevet forladt af sin elsker Diphilos, og det rammer både hendes selvfølelse og hendes levebrød. Navnet Diphilos er sandsynligvis en reference til komediedigteren Diphilos, som var samtidig med Menander – det er altså ikke hvem som helst, der har vendt ryggen til Myrrhine. Nikippe er som karakter den lidt ældre, erfarne hetære.

Fra Myrrhine til Nikippe
Diphilos er overhovedet ikke interesseret i mig længere, men er fuldstændig optaget af Thettale1, den skide tøs. Før Adonisfesten2 kom han tit forbi både for at feste sammen med os og for at gå i seng med mig. Men allerede dengang virkede han ligeglad og spillede blot rollen som elsker – og for det meste var han fuld og blev slæbt med af Helix3. Helix holdt nemlig meget af at tilbringe tiden hos os, fordi han var forelsket i Herpyllis4. Men nu er det tydeligt, at Diphilos overhovedet ikke vil have noget med mig at gøre. For han har turet rundt fire dage i træk i Lysis’ have5 sammen med Thettale og den skiderik til Stongylion6, som sørgede for, at hun blev Diphylos’ elskerinde, fordi han af en eller anden grund var blevet sur på mig.

Små breve og tjenestepigers løben frem og tilbage og alt sådan noget har været forgæves – intet af det har nyttet noget. Jeg tror tværtimod, at det har gjort ham mere indbildsk og arrogant over for mig. Nu er der ikke andet at gøre end at smække døren i, og afvise ham, hvis han på et tidspunkt kommer for gå i seng med mig – han kunne jo få den ide at gøre Thettale jaloux. Arrogance knækkes som regel med manglende opmærksomhed. Men hvis jeg ikke kan opnå noget på den måde, så får jeg brug for en skrappere medicin, ligesom den, man bruger til alvorligt syge. For det vil være frygteligt at gå glip af hans penge, men sandelig også at blive gjort til grin over for Thettale.

Og du siger, at du afprøvet et elskovsmiddel mange gange, da du var ung. Det er sådan et middel, jeg har brug for, et som ikke bare kan rydde hans indbildskhed af vejen, men også hans drikkeri. Så jeg vil sende en besked til ham, hvor jeg er ulykkelig med stor overbevisning og siger til ham, at han skal tage sig i agt for Nemesis, hvis han bliver ved at overse mig på den måde, når jeg elsker ham, – og jeg vil finde på mere af samme skuffe. For så vil han uden tvivl komme af medlidenhed med mig, i den tro at jeg brænder efter ham. Og han vil sige, at det er dejligt at mindes den tid, vi var sammen – alt imens han puster sig op, den horebuk. Også Helix vil hjælpe mig, for Herpyllis vil klæde sig af for ham. Men virkningen af elskovsmidler er som regel uberegnelig, og det kan ende med døden. Det er jeg helt ligeglad med. For enten skal han leve for mig eller dø for Thettale.

Hetære forbereder sig. Attiske Pelike, omk. 475 f.Kr. Det arkæologiske museum, Syrakus.
  1. Thettale er et typisk hetærenavn i den nye komedie, navnet findes fx i Menanders komedie ’Den besatte pige’.
  2. Adonisfesten, som blev afholdt i juni/juli, var en vigtig fest for hetærerne. Adonis var Afrodites elsker, men han blev dræbt af et vildsvin, og Afrodites dødsklage blev hvert år mindet ved Adonis festen. Man såede blomster og planter i små potter, ’Adonishaver’. Her spirede de hurtigt som symbol på foråret og den unge Adonis, men visnede lige så hurtigt som symbol på hans død.
  3. Navnet og karakteren Helix kendes ikke fra komedien.
  4. Herpyllis er hetære og Megaras slavinde. Måske var hun også Aristoteles’ hetære. (Diog.Laert. 5.13)
  5. Navnet Lysis refererer måske til Sokrates unge elev i dialogen af samme navn, hvor emnet er kærlighed og venskab.
  6. Strongylion er sandsynligvis en slave.