HETÆREBREVENE 1-20

Hetærebrev 11 fra Phryne til Praxiteles
Phryne som model
“… du har skabt noget helt fantastisk, som ingen nogensinde før har set fra en billedhuggers hånd, og du har opstillet en statue af din egen elskerinde på et helligt område.”

Hetærebrev 2 fra Glykera til Bacchis
Lad mig beholde Menander
“Måske beskylder du mig for at se problemer, som ikke er der. Men, allerkæreste, du må bære over med min hetære-jalousi. For mig vil det ikke være nogen bagatel at miste Menander som elsker.”

Hetærebrev 3 fra Bacchis til Hyperiedes
Retssagen mod Phryne I
”For selv om retssagen .. kun var rettet mod Phryne, var vi dog alle i fare. For hvis vi ikke får betaling af vores elskere, når vi beder om det, eller, når vi får betaling, bliver anklaget for ugudelighed af dem, der betaler, så kan vi lige så godt opgive den her levevej.”

Hetærebrev 4 fra Bacchis til Phryne 
Retssagen mod Phryne II
”retssagen er nemlig efter min mening også blevet en fordel for dig: forløbet i retten har jo bragt dig på alles læber, ikke kun i Athen, men overalt i Hellas.”

Hetærebrev 5 fra Bacchis til Myrrhine
Retssagen mod Phryne III
”Stakkels, dumme kvinde, som er ramlet ind i sådan et bæst! Du stoler vel sagtens på din skønhed, men Euthias vil da selvfølgelig blive ved med at holde af Phryne og se ned på Myrrhine.”

Hetærebrev 6 fra Thais til Thettale
Bagtalelse blandt hetærerne
” Men så blev hun fræk og begyndte at gøre nar af mig på grund af min makeup og min rouge! Jeg tror nu ikke, det går hende ret godt – hun har jo ikke en gang råd til et spejl! For hvis hun havde set, at hun selv var helt orangerød i ansigtet, ville hun ikke have hånet mig for at se forfærdelig ud.”

Hetærebrev 7 fra Thais til den unge Euthydemos
Hetæren mod sofisten
”Vi er ikke dårligere til at opdrage de unge mænd, end de er. Hvis du vil, kan du jo bare sammenligne Aspasia, der var hetære, og Sokrates, der var sofist, og så overveje, hvem af dem, der var bedst til at opdrage. Så vil du nemlig opdage, at Perikles var hendes elev, og Kritias var hans.” 

Brev 8 fra Simalion til Petale
Den afviste og ulykkelige elsker
”En anden mand ville have skrevet til dig med bebrejdelser og trusler, jeg derimod skriver med ydmyge bønfaldelser. For jeg er frygteligt forelsket i dig, Petale!”

Hetærebrev 9 fra Petale til Simalion
Den kontante hetære
”Jeg ville ønske, at man kunne brødføde en hetæres hus med tårer, for så ville jeg klare mig strålende, da jeg får dem i rigelige mængder fra dig. Men nu er det sådan, at jeg har brug for penge, tøj, smykker og tjenestefolk.”

Hetærebrev 10 fra Myrrhine til Nikippe
Den svigtede hetære
” .. det vil være frygteligt at gå glip af hans penge, men sandelig også at blive gjort til grin over for Thettale. Og du siger, at du afprøvet et elskovsmiddel mange gange, da du var ung. Det er sådan et middel, jeg har brug for ..”

Hetærebrev 11 fra Menekleides til Euthykles
Den skønne Bacchis er død
” .. alt det folk går og siger om hetærer: at de er umoralske, at de ikke er til at stole på, at de kun har øje for egen fordel, at de altid holder sig til en, der betaler, og at de er årsag til alverdens ulykker for dem, de er sammen med, alt det gjorde hun med sin egen person til uretfærdige bagvaskelser. ”

Hetærebrev 12 fra Leaina til Philodemos
Kritik af elskerens kone
Og fødderne! Store, brede og uharmoniske. Puh ha! Tænk engang at omfavne hende nøgen! Jeg tror også, hun har dårlig ånde. Mægtige Nemesis, jeg ville hellere sove med en skrubtudse! ….”

Hetærebrev13 fra NN til NN
Hetærefest på landet
”Musikken ophidsede os, og da vi var berusede, havde vi – du ved nok, hvad jeg mener – i tankerne. Vi strøg kærligt vores elskeres hænder, flettede blidt vores fingre ind i deres og flirtede under indflydelse af vinguden Dionysos.”

Hetærebrev 14 fra Megara til Bacchis
Hetærefest i byen
”[Myrrhine] gav sig til at ryste hofterne, så ballerne bævrede som tykmælk under silken, alt imens hun så sig tilbage over skulderen for at følge bagdelens bevægelser. Hun stønnede svagt, som om hun elskede med nogen. Ved Afrodite, jeg blev fuldstændig paf.”

Brev 15 fra Philoumene til Kriton
Forretningskvinden
Det er 50 guldmønter, der skal til, ikke breve.”

Hetærebrev16 fra Lamia til Demetrios
Lamia og Demetrios Poliorketes
”Og når du omfavner mig og kysser mig heftigt, spørger jeg igen mig selv, men med modsat fortegn: Er det virkelig ham, der er by-belejreren? Er det ham, der er hærføreren? Er det ham, der er Makedoniens frygt, Hellas’ frygt, Thrakiens frygt?  Ja, ved Afrodite, i dag vil jeg belejre ham med mit fløjtespil ..”

Hetærebrev 17 fra Leontion til Lamia
Epikur som elsker
”….hvor Epikur dog forsøger at kontrollere mig ved at kritisere alt, være mistroisk over for alting, sende uforståelige breve til mig og jage mig ud af sin have. Ved Afrodite, ikke en gang hvis han var en Adonis – og han er allerede nær ved de 80 – ville jeg ikke kunne holde ham ud.”

Hetærebrev 18 fra Menander til Glykera
Hvad er Menander uden Athen
”.. det jeg ønsker for mit liv, er til stadighed at blive bekranset med efeu fra Attika, at få en gravhøj i mit fædreland, at lovprise Dionysos hvert år ved hans alter, at fejre mysteriefesterne og skrive et nyt drama til de årlige forestillinger, hvor jeg vil le, være glad, konkurrere, være spændt – og sejre!”

Hetærebrev 19 fra Glykera til Menander
Hvad er Athen uden Menander
”Og hvad vil Menander være uden Glykera? Det er jo mig, der både lægger maskerne frem og klæder skuespillerne på, og jeg står i kulissen og vrider nervøst hænderne, indtil teatret bryder ud i klapsalver. SÅ ånder jeg, ved Artemis, lettet op, omfavner dig og giver dig et knus, du, der er den guddommelige kilde til disse dramaer.”

Hetærebrev 20 fra hetærerne i Korinth til hetærerne i Athen
Fantastiske Lais
” Nu er der kun en eneste kvinde, der ophidser hele Hellas, en eneste. Det er Lais mig her og Lais mig der, i barbersalonerne, i teatrene, på folkeforsamlingen, ved domstolen, i rådet. Alle snakker om hende, ja ved Afrodite, selv de døvstumme priser hendes skønhed ved at nikke til hinanden.”

 

  1. Den korrekte nummerering af brevene er 4.1, 4.2, 4.3 osv., da hetærebrevene står som den sidste af de fire brevsamlinger.