HETÆREDIALOGERNE 1-15

Hetæredialog 1 mellem hetærerne Glykera og Thais.
Svigtet – sådan er det bare
”Det var godt nok tarveligt, søde Glykera, men heller ikke overraskende – sådan gør vi hetærer jo hele tiden.  Så der er ingen grund til at tage det alt for tungt, og du må heller ikke lade Gorgona høre for det. Abrotonon kritiserede jo heller ikke dig, dengang du snuppede ham – og I var da også veninder.”

Hetæredialog 2 mellem hetæren Myrtion, hendes elsker Pamphilos og tjenestepigen Doris.
Elskerens bryllup
”Er alle de løfter, du har givet mig og alle dine tårer nu forsvundet som dug for solen. Pamphilos, har du glemt din Myrtion, og så netop nu, hvor jeg er i ottende måned.”

Hetæredialog 3 mellem hetæren Philinna og hendes mor
En mors formaning
”Og så sov du heller ikke sammen med ham, nej, du sang, mens han lå og græd! Forstår du ikke, at vi er fattige, min pige, har du glemt, hvor meget vi har fået af ham? Hvordan skulle vi være kommet igennem sidste vinter, hvis ikke Afrodite havde sendt ham til os.”

Hetæredialog 4 mellem hetærerne Melitta og Bacchis
Trolddom som elskovsmiddel
”Så tager hun et tryllehjul frem fra sin brystfold og snurrer det rundt. Og med rivende tungefærdighed fremsiger hun en trylleformular med uforståelige og gruopvækkende navne. Sådan gjorde hun dengang. … Kort sagt – Phanias blev ført tilbage til mig af hendes tryllesange.”

Hetæredialog 5 mellem hetærerne Leaina og Klonarion
Et lesbisk forhold
“Først kyssede de mig ligesom mænd gør, de trykkede ikke kun deres læber mod mine, men gjorde det med let åben mund, så omfavnede de mig og tog mig på brysterne. Demonassa bed mig også, mens hun kyssede mig.”

Hetæredialog 6 mellem den unge hetære Korinna og hendes mor Krobyle
En hetæres debut
“Korinna:
Er alle dem, der betaler, ligeså unge og smukke som Eukritos, som jeg var i seng med i går? Krobyle: Nej, ikke alle, nogle er pænere, andre er noget ældre, og der er nogle, der ikke ser ikke særlig godt ud. Korinna: Skal jeg også gå i seng med dem? Krobyle: Selvfølgelig, min pige. For det er også dem, der betaler mest.”

Hetæredialog 7 mellem hetæren Musarion, og hendes mor
Forelskelse eller forretning
”For du kan jo se, hvad vi får ud af den unge mand, som det er nu: Han har aldrig givet dig så meget som en obol, eller tøj, eller sandaler eller parfume. I stedet kommer han hele tiden med undskyldninger og forsikringer og løfter om fremtiden.” 

Hetæredialog 8 mellem hetærerne Chrysis og Ampelis
Vold og lidenskab
”Alt andet som kys, tårer, løfter og mange besøg, det er tegn på en forelskelse, der er lige er begyndt og som stadig vokser. Men den flammende passion opstår af jalousi. Så selvom Gorgias, som du siger, slår dig og er jaloux, må du tro på, at det er til det bedste og bede til, at han bliver ved.”

Hetæredialog 9 mellem hetæren Pannychis, slavinden Dorkas og de to elskere Polemon og  Philostratos
Soldaten er hjemme igen
”Vi må finde ud af, hvordan vi redder os ud af den her situation, Dorkas. Det vil ikke være fair at bryde forbindelsen med Philostratos, for han har lige givet mig en talent. Desuden er han købmand og lover at give mig alverdens ting. Men det vil heller ikke være godt at afvise Polemon, når han er kommet så rig tilbage.”

Hetæredialog 10 mellem hetærerne Drosis og Chelidonion
Filosof eller pæderast?
Dromon fortalte også, at Aristainetos er en, der er glad for små drenge, og er sammen med de smukkeste af dem under påskud af, at han underviser dem, og at han kommer med tilbud til Kleinias, når de er alene, med løfter om at gøre ham lykkelig som en gud. Desuden fortalte han, at de sammen studerer udvalgte dialoger om erotik, som de gamle filosoffer har skrevet til deres elever, og at Aristainetos er helt forgabt i drengen.

Hetæredialog 11 mellem hetæren Tryphaina og den unge Charmides
Hetæren som terapeut
”Charmides:
Jeg er ved at dø af kærlighed, Tryphaina, det er forfærdeligt, jeg kan ikke holde det ud længere. Tryphaina: Ja, det er i hvert fald ikke mig du er forelsket i, det er tydeligt. … Men hvem er hun så, sig det nu! For måske kan jeg hjælpe dig i din ulykkelige kærlighed, jeg ved nemlig, hvordan sådan noget skal ordnes.”

Hetæredialog 12 mellem hetæren Joessa, elskeren Lysias og veninden Pythias
Hvem har svigtet hvem?
”Sådan en kold og kynisk fyr! Du kunne ikke engang røre ham med dine tårer. … Men altså, hvis sandheden skal frem, Joessa, så har du selv spoleret ham ved alt for tydeligt at vise ham, hvor forelsket du er. Du skulle ikke beundre ham så meget. For når mænd mærker sådan noget, bliver de indbildske.”

Hetæredialog 13 mellem soldaten Leontichos, oppasseren Chenidas og hetæren Hymnis
Den storpralende soldat
”Så løb jeg hen til ham og huggede så let som ingenting hovedet af ham af med mit skarpe sværd. Badet i blod vendte jeg tilbage fra kampen med hans våben og med hans hoved spiddet på lansen.”

Hetæredialog 14 mellem hetæren Myrtale og hendes tidligere elsker Dorion
Hvem giver de største gaver?
”Da der var Afroditefest for nylig, lagde jeg da ikke en sølvdrachme ved fødderne af Afroditestatuen som en gave fra dig. Desuden gav jeg din mor to drachmer til et par sandaler, og hvor tit har jeg ikke stukket snart to snart fire oboler i hånden på din tjenestepige. Når det hele er lagt sammen, er det en formue for en sømand!”

Hetæredialog 15 mellem fløjtespillersken Parthenis og hetæren Kochlis
Vold og jalousi
”Festen var godt i gang, jeg spillede en lydisk melodi og bonden havde lige rejst sig for at danse, mens Krokale klappede – det hele var meget muntert. Men netop da hørte vi larm og råben, der blev hamret på døren, og straks efter væltede der otte eller ni unge, stærke mænd ind.”