DEN GUDDOMMELIGE PHRYNE

Alkiphron, hetærebreve 1, 3, 4 og 5

Model for Praxiteles
Phryne var – og er – den måske meste berømte hetære fra 300-tallet f.Kr. Hendes berømmelse skyldtes bl.a., at hun var hetære for den store billedhugger Praxiteles og stod model for flere af hans skulpturer af gudinden Afrodite, først og fremmest hans vidtberømte statue Afrodite fra Knidos. I Phryne som model (brev 1) står hun model til den Afroditestatue af Praxiteles, der stod i Phrynes hjemby Thespiae.

Phryne for retten
Phryne var også kendt som hovedperson i en celeber retssag, hvor hun blev stillet for retten af en af sine elskere. Vi ved ikke præcist, hvad anklagen gik ud på, men måske indeholdt den en beskyldning for ugudelighed i forbindelse med hendes profession som hetære – og derfor havde sagen også betydning for alle andre hetærer.
Taleren og politikeren Hypereides påtog sig at føre forsvaret. Da han fornemmede, at han var ved at tabe sagen, tog han Phryne med ind i retten, rev tøjet af hende, fremviste hende nøgen for dommerne og bad dem have medlidenhed med en, der var så smuk. På den måde fik Hypereides Phryne frikendt.

Tre af Alkiphrons breve omhandler retssagen, alle med hetæren Bacchis som afsender. I Retssagen mod Phryne I (brev 3) takker Bacchis – på vegne af alle hetærer – Hypereides for at have fået Phrynes frikendt. I Retssagen mod Phryne II (brev 4) råder hun Phryne til at holde fast ved Hypereides som elsker og ikke tage sin gamle elsker – og anklager – til nåde igen, og i Retssagen mod Phryne III (brev 5) håner Bacchis hetæren Myrrhine, der har overtaget Phrynes anklager som sin elsker, ham, der var en trussel for alle hetærer.

Romersk kopi af den statue billedhuggeren Praxiteles lavede til Eros-helligdommen i Thespiae med sin hetære Phryne som model.
VENUS FRA ARLES. Romersk kopi af Praxiteles’ statue af Afrodite fra Thespiae. Louvre, Paris.
En af de utallige romerske kopier af Praxiteles’ berømte statue af Aphrodite på Knidos, som han lavede med sin hetære Phryne som model.
AFRODITE FRA KNIDOS. Romersk kopi af Praxiteles’ berømte statue. Glyptoteket, München.